Våra båtar

Kåren har tre större segelbåtar, Två liljor (Grinde), Q-ling (Ohlson 28) samt en Maxi95:a. Vi har tre öppna kölbåtar av typen Avanti. För segling med de yngre scouterna har vi 6 stycken optimistjollar och två lazerbug-jollar. Som följebåt har vi en rattstyrd ribbåt. Två Liljor och Q-ling används främst till långseglingar och helgseglingar. Dessa båtarna har tagit scouter runt halva Sverige, från Vässarö i Stockholms norra skärgård till Åstol i norra Bohuslän. 1993 gick båtarna genom Götakanal på väg till scoutlägret Natura 93. Namnet Två liljor har häng med sedan kåren grundades. Detta är den tredje båten som får bära det ärofyllda namnet.

Avantibåtarna Bris och Brus använder vi mest för kvällssegling på avdelingsmöten men är ockås ute på längre turer i Öresund. Dessa båtar är helt öppna så när som på en liten förpik. Dock har vi fina kapell som vi kan sätta upp vilket gör att det går att bo i dem. En härlig blandning av att bo i tält och bo i båt på en gång. Bris fick sitt namn från en livbåt som kåren tidigare ägde.

Optimistjollarna är för de flesta den första kontakten med segling i kåren och används främst av de yngre scouterna i och kring hamnen. För att lära ut seglingens grunder på ett säkert sätt finns alltid vår följebåt Storm i närheten när jollarna är ute och seglar.

Två Liljor – Grinde

Grinde ritades av Peter Bruun 1973 och tillverkades i ca 580 exemplar från 1974 till 1989. Grinden konstruerades för att vara en rymlig familjeseglare så väl som en kappseglingsbåt. Dess sjösäkerhet, rymlighet och goda seglingsegenskaper gör den till en utmärkt båt för scoutverksamhet, framför allt på lite längre segling. Den är är utrustad med inombordsmotor, GPS-navigotor, VHF-radio och har 7-8 kojplatser.

Längd överallt: 8,2 m
Längd i vattenlinjen: 7,6 m
Bredd: 3,12 m
Djupgående: 1,7 m
Deplacement: 3,4 – 4 ton
Köl: 1,6 ton
Motor: inombordare
Lystal: 1,06
Storsegel: 19 kvm
Genua I: 32 kvm
Kryssfock: 25 kvm
Spinnaker: 70 / 75 kvm
Rigg: mastheadrigg
Antal kojer: 7
Konstruktör: Peter Bruun

Q-ling – Ohlson 28

Q-ling är en Ohlson 28. Båten donerades till kåren av Rune Björkqvist sommaren 2012. Båten används till allt från kortare dagsturer i sundet till långseglingar kring Sveriges kust tillsammans med Två liljor. Den är utrustad med rullfock, inombordsmotor, GPS-navigator, VHF-radio och har 5 kojplatser

Längd överallt: 8,3 m
Längd i vattenlinjen: 7 m
Bredd: 2,65 m
Djupgående: 1,5 m
Deplacement: 3 ton
Storsegel: 11,4 kvm
Genua I: 27 kvm
Kryssfock: 18 kvm
Spinnaker: 65 kvm
Motor: Volvo Penta MD 7A 13 Hkr
Rigg: Masthead
Antal kojer: 4-5
Lystal: 1,02
Konstruktör: Einar Ohlson

Bris och Brus – Avanti

Längd överallt: 6 m
Längd i vattenlinjen: 5,65 m
Bredd: 2 m
Djupgående: 1,05 m
Deplacement: 0,7 ton
Köl: 0,3 ton
Motor: utombordare
Lystal: 0,94
Masthöjd: 7,4 m
Konstruktör: Harry Becker