Äventyrarsegling 2020

Datum:

26/6 – 3/7 2020

Deltagare:

15 Äventyrare

7 Ledare

Båtar:

Två Liljor
Q-ling
Bris
Brus

Distans:

60nm

Vår årliga långsegling för Äventyrarscouterna (12-15år) blev inte riktigt som planerat i år, på grund av Covid-19. I samråd med föräldrarna till deltagarna gjorde vi en riskanalys där vi kom fram till att med några ändringar i våra rutiner och kontroll på hygien så gick det att genomföra vår planerade veckosegling 26/6 – 3/7. Deltagarantalet av ungdomar blev högre än vanligt och det hade säkert med rådande restriktioner att göra, fler var hemma och behövde något att aktivera sig med.

Vi kastade loss från ett soligt och varmt Råå den 26/6 och då Danmark mer eller mindre var stängt för inresor så begav vi oss norrut i Öresund mot vår fina hamn i centrala Helsingborg där alla rutiner skulle gås igenom för första gången. Efter en seglats genom solnedgången anlöpte vi och la till för första gången på denna resa.

Efter en stadig frukost i hamnen så kastade vi morgonen efter loss och då med siktet inställt på Mölle vid foten av Kullaberg. Lite vind men mycket nordlig ström gjorde att vi ankom till ett sommarfint Mölle i lagom tid för att ta ett dopp innan det var dags att laga mat. På kvällen blev det en promenad ut för att ta ett kvällsdopp och spana efter mareld i vattnet. Tyvärr syntes ingen till med ett härligt dopp i sommarnatten blev det.

Dagen efter så seglade vi runt udden och Kullabergs fyr syntes på nära håll från sjösidan. Vi ankrade vid klipporna i naturhamn, vilket verkligen hör till undantaget i vårt fina Öresund. Väl förtöjda kunde vi fika och bada från klippor och båtar. Från ingenstans tilltog vinden och vi bestämde oss för att segla vidare med sikte mot Höganäs. Med bra tryck i seglen och fina vågor blev det en mer utmanande seglingsetapp där kunskaper sattes på prov. Viss sjösjuka avklarades och en lite svalare Höganäs anlöptes.

Väderprognosen visade på att det under dom kommande dagarna skulle ske ett väderskifte och med det en ökning i vindstyrka, så vi förberedde ungdomarna för en tuff seglats från Höganäs nästkommande morgon med målsättning att nå Bäckviken på Ven. En lång etapp genom hela norra Öresund och genom Helsingborg-Helsingörs passagen med alla båtar.

Trots mycket kraftig vind i byarna lyckades vi ta oss till Bäckviken genom ett Öresund som bjöd på både kryss och motström vilket resulterade i en lång dag till havs. Hamnen var helt tom på båtar och hamnfogden berättade att alla seglat därifrån under dagen på grund av kommande oväder. Mycket riktigt så ökade vinden under dagen och vi sysselsatte oss med aktiviteter i och runt hamnen. Det blev både volleyboll, hajk runt ön, fiske, bad och ett kallt och utmanande Simborgarmärke utanför hamnen de kommande dagarna.

Efter ett par härliga dygn på Ven lugnade sig så vinden sig och den 2/7 kunde vi segla vidare till Borstahusen där vi tillbringade sista kvällen med att laga thai buffè tillsammans och bada.

Sista dagen hade vinden lagt sig och i en stilla bris kunde vi avsluta seglingen hem till Råå med att scouterna själva seglade hem Bris och Brus med ledarna på de större båtarna.

Under veckan vi var ute så fick scouterna visa och sätta sina teoretiska kunskaper på prov i praktiken, det ledde till att 6st blev befordrade till Matroser och 9st till Lättmatroser. All mat lagades tillsammans med scouterna och all planering inför och under seglingen sker i samråd med scouterna. Att under veckan se utveckling från osäkerhet och nyfikenhet till självsäkra scouter med nya erfarenheter är en ynnest som vi är glada att få vara med om, år efter år men med nya scouter vart år.

Segling

Kamratskap

Mognad